Podiumangst

Wie gaat optreden wordt zenuwachtig. Een heel normaal verschijnsel. Een koortsachtig gevoel, klamme handen, hoge ademhaling, slappe knieƫn, een bibberstem. Een goede voorbereiding op je optreden helpt natuurlijk, en als de uitvoering eenmaal begonnen is vind je je concentratie wel en dan kun je optreden doen zoals je het graag wilt.

Maar soms loopt het toch anders. Je blijft zenuwachtig, zo erg dat je optreden er onder lijdt. Zowel van te voren als tijdens je optreden kan het je helemaal aanvliegen. Je hebt je lichaam niet meer onder controle en je hebt allerlei gedachten over hoe het mis kan gaan en wat je publiek wel van je zal denken. Sommige studenten merken dat ze steeds banger worden om op te treden, of dat ze er zelfs liefst helemaal mee op zouden willen houden. Als dit bij jou het geval is, zou je wel eens last van podiumangst kunnen hebben.

Over podiumangst is nog lang niet alles bekend. Het is in ieder geval geen sociale angst, en ook geen angst om in het centrum van de belangstelling te staan. Duidelijk is verder dat vooral de fysieke symptomen van de angst bepalend zijn voor de problemen van degene die last heeft van
podiumangst. Je doet er in ieder geval goed aan om jezelf zeer gedegen voor te bereiden op je optreden. Logisch ook, want als je onvoldoende beheersing hebt kan geen begeleiding of therapie dat voor je verhelpen.

Gek genoeg zien wij in onze praktijk minder gevallen van podiumangst dan op grond van het voorkomen ervan verwacht zou mogen worden. Er zijn schattingen dat 20% tot zelfs 50% van het aantal podiumkunstenaars last heeft van podiumangst. Maar zoveel studenten met podiumangst zien wij bij lange na niet.

We kunnen alleen maar raden naar de oorzaken hiervan. Mogelijk verwarren studenten podiumangst met de normale zenuwen, en denken ze daarom dat het er nu eenmaal bij hoort. Of mogelijk vinden studenten het een genante klacht, waar ze niet mee naar buiten willen treden. Of ze denken dat alleen psychisch kwetsbare personen last hebben (dit is onjuist, ook zelfverzekerde personen die stevig in hun schoenen staan kunnen last hebben van podiumangst).

Denk je dat je last hebt van podiumangst, dan ben je altijd welkom om een afspraak
met ons te maken.

Je kunt ons via het venster rechts op deze pagina een mail sturen, we nemen dan snel contact met je op.

 

Comments are closed.