Studenten met faalangst zijn letterlijk bang om te falen. Zij zijn bang ze dat ondanks een goede voorbereiding niet zullen slagen voor hun tentamen, hun opdracht of hun presentatie. Ook van te voren is er al angst: “het gaat me vast niet lukken”.

Faalangst treedt op als je een “taak” te doen hebt, iets dat van je wordt verwacht of waar je een beoordeling voor zult krijgen, zoals een tentamen of een presentatie. Soms kun je al last hebben van faalangst als je in de les een vraag aan je docent wilt stellen: “ze zullen me wel dom vinden”.
Door de angst presteer je vaak minder dan mogelijk. Of je presteert goed, maar de dagen en uren voorafgaand aan de “taak” zijn akelig voor je. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van buikpijn, hoofdpijn, snelle en hoge ademhaling, transpireren, slecht slapen, een slecht humeur en zenuwen.

De meeste mensen denken dat een faalangstige student aan de buitenkant te herkennen is aan verlegen en teruggetrokken gedrag. Dat kan natuurlijk zo zijn, maar ook ander gedrag kan faalangst als achtergrond hebben. Sommige studenten gedragen zich juist al te mondig, of gedragen zich heel actief en werklustig, of ze hangen de clown uit. Dan is het lastiger om te zien dat het eigenlijk om faalangst gaat, hoewel de student zelf het meestal wel aanvoelt.

Naast het zichtbare gedrag zijn er natuurlijk nog andere signalen. Studenten met faalangst hebben vaak een negatief zelfbeeld. Ze vinden veel dingen aan zichzelf niet OK. Als ze succes boeken, dan denken ze vaak dat dat komt omdat ze geluk hebben gehad of omdat de opdracht makkelijk was. Ze vinden het moeilijk om hun eigen bijdrage aan het succes realistisch in te schatten, en ze vinden het ook vaak moeilijk om een compliment in ontvangst te nemen.

Faalangst komt naar onze eigen ervaring vrij veel voor. We denken dat 5% tot 10% van de studenten in het Hoger Onderwijs zodanig last heeft van faalangst dat het hun studieresulaten en/of hun welbevinden negatief beïnvloedt.

Sommige mensen hebben vaak last van angst, zonder dat dat wordt opgeroepen door concrete taken en opdrachten. Dit is geen faalangst. De aanpak van deze algemene angst is dan ook anders dan die van  faalangst.

Denk je dat je last hebt van faalangst, of van angst in het algemeen, dan ben je altijd welkom om een afspraak met ons te maken.

Je kunt ons via het venster rechts op deze pagina een mail sturen, we nemen dan snel contact met je op.