Studenten hebben net als alle andere mensen soms de neiging om dingen die gedaan moeten worden uit te stellen. De volgende uitspraken zijn vast herkenbaar:

  • ik begin vaak te laat met leren voor mijn tentamens
  • het helpt me om een stok achter de deur te hebben
  • ik ben vaak bezig met dingen die ik eerder had moeten doen
  • als ik mij voorneem iets te doen komt daar meestal wat tussen
  • ik heb te weinig discipline
  • als ik maar op tijd zou beginnen, dan zou ik het allemaal heus wel halen
  • ik ben gewoon lui

Als studenten af en toe iets uitstellen, maar verder tevreden zijn over hun studieverloop, dan is er eigenlijk niets aan de hand (hoewel je flink last kunt hebben van mensen om je heen die vinden dat je harder je best zou moeten doen!). Maar wanneer de studieresultaten niet naar wens zijn, of wanneer je echt alles altijd uitstelt, dan kunnen problemen ontstaan en kan er sprake zijn van chronisch uitstelgedrag. Het uitstellen kan dan een gewoonte zijn geworden waar je niet meer vanaf lijkt te kunnen komen.

De top 3 van meest voorkomende oorzaken van uitstelgedrag zijn perfectionisme (alles altijd heel erg goed willen doen), gebrek aan motivatie (geen zin in de studie) en gebrek aan concentratie (je hoofd er niet bij kunnen houden). Ook de combinatie van uitstelgedrag met faalangst komt voor.

Wij hebben in onze praktijk regelmatig te maken met uitstelgedrag, van een lichte variant die maar weinig problemen geeft tot varianten die ervoor zorgen dat je bijna niets (meer) aan je studie doet, terwijl je dat wel zou willen.

Denk je dat je last hebt van uitstelgedrag, dan ben je altijd welkom om een afspraak
met ons te maken.

Je kunt ons via het venster rechts op deze pagina een mail sturen, we nemen dan snel contact met je op.