Creatieve blokkade

Het lijkt wel of er bij jou niet uitkomt wat erin zit. Van binnen weet je zeker dat je een creatief persoon bent met veel goede ideeën. Maar het lijkt wel alsof het niet lukt om er wat van te laten zien. En laat je toch wat zien, dan is het nooit precies wat je eigenlijk bedoelde. Het lijkt erop dat je last hebt van een creatieve blokkade.

Studenten die last hebben van een creatieve blokkade kunnen niet laten zien hoe goed ze eigenlijk zijn. Het gaat hier niet om onzekere of twijfelende studenten, omdat ze zelf echt wel weten dat ze goed zijn. Maar toch kunnen anderen dat op de één of andere manier niet te zien krijgen. Daardoor zijn hun beoordelingen ook vaak een stuk lager dan ze zouden kunnen zijn.

Studenten met een creatieve blokkade kunnen ook aanvaringen met docenten hebben, of ze krijgen het idee dat ze maar eigenwijs en lastig zijn. Ze kunnen heel boos, verdrietig en/of zenuwachtig worden van een creatieve blokkade. Geen wonder, want je wilt iets belangrijks en persoonlijks van jezelf laten zien, en dat lukt steeds niet. En daar komt soms nog bij dat docenten je geen goede of interessante student lijken te vinden. Waar je dan ook wel weer begrip voor kunt hebben, docenten zijn er per slot om je te begeleiden en je te laten weten hoe ze vinden dat je het doet.

Creatieve blokkades komen regelmatig voor onder studenten van kunstopleidingen. Maar ook bij andere opleidingen zien wij studenten met een creatieve blokkade, bijvoorbeeld als zij onderzoek moeten doen of een scriptie moeten schrijven.

De oorzaken van een creatieve blokkade kunnen heel divers zijn, en soms is het echt even zoeken waar jouw blokkade vandaan komt. Van drie oorzaken weten we in ieder geval dat die regelmatig voorkomen:

  • De blokkade kan te maken hebben met jouw ideeën over wat creativiteit is of zou moeten zijn.
  • Het kan ook te maken hebben met het feit dat je direct al een spectaculair eindresultaat wenst, zonder dat je je realiseert dat je daarvoor vele tussenstadia moet doorlopen die echt allemaal niet zo briljant hoeven te zijn.
  • Een derde oorzaak zou kunnen zijn dat je de ideeën die je in je hoofd hebt verkeerd beoordeelt, waardoor het lijkt alsof ze al goed zijn terwijl ze in feite nog wat meer van jouw creatieve aandacht behoeven. Of juist het omgekeerde: je denkt dat ze helemaal niet goed zijn, waardoor je ze onterecht al afkeurt terwijl ze in feite veel potentie hebben.

Denk je dat je last hebt van een creatieve blokkade, dan ben je altijd welkom om een afspraak met ons te maken.

Je kunt ons via het venster rechts op deze pagina een mail sturen, we nemen dan snel contact met je op.

Comments are closed.